Dünya Çiftçiler günü, 14 Mayıs 1946 Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir.Bu kuruluşun kısa adı IFAB’tır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir.14 Mayıs bu kuruluşa üye bütün ülkelerde..
Dünya Çiftçiler günü, 14 Mayıs 1946 Uluslar arası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir.Bu kuruluşun kısa adı IFAB’tır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği bu kuruluşun üyesidir.14 Mayıs bu kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Çiftçiler gününde çiftçi sorunları dile getirilir, paneller düzenlenir, hazırlanan programlarla tarımda verimlilik ve kalite konusunda bilgiler verilir.
Ülkemizde Tarım, istihdamın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Beslenmemiz için gerekli tarım ürünlerini yetiştiren üreticiler , tarım ürünleri ihracatımızda da önemli bir yere sahiptirler.Ülkemizin zengin toprak ve insan kaynakları bulunmaktadır. Türk çiftçisi ve Türk tarımı yeterli kaynak ve önem verilerek gelir arttırıcı yatırımlar yapılmalı; çiftçilerin araç, ekipman ve girdi maliyetlerinin desteklenmesi gerekmektedir. Çiftçi üretime devam etmeli aksi halde ülkemiz ithal edilen veya kaçak yollardan getirilen tarım ürünleri ile ülkemiz üreticilerinin sorunları hızla artar ,üretimden bahçesinden tarlasından vazgeçen üreticilerin bir daha üretime döndürülmesi zor olur.
Bu nedenle tarım ülkesi olan ülkemizde toprak, tarımsal yapı, doğal kaynaklar ,hayvancılık , verimlilik ve kaliteyi arttırıcı sürdürülebilir tarım politikaları ile yeniden yapılanmaya gidilmeli, Çiftçilerin toprağını işlemesi , bahçede kalması için ürün ekim dönemlerinden önce üretim desteği ile desteklenmesi gereklidir. Çiftçilik meslek olmalı, köyde olan çifçilerin üretim yaptıkları dönemdeki Bağkur primi devlet tarafından karşılanmalı, İlköğretimden itibaren Tarım Bilgisi Dersi okutulmalıdır. İnsanların sağlıklı ve doğal beslenmesi için Tarım, Tarımsal üretim, Gıda önemli; Hayvansal üretim önemlidir.
Üretici örgütlerinin yapısı güçlendirilerek profesyonelce yönetilen,denetimle güvenilir ekonomik kuruluşlar haline gelmeli, piyasada üreticinin ürününü almalı, satmalı piyasa dengesi oluşmasına fayda sağlamalı, üreticiye ,üretime katma değer kazandırmalıdır.
Bu anlamlı gün nedeni ile Doğu Karadeniz Bölgesi ve Rize’nin vazgeçilmez ürünü olan Çay sektörünün ve üreticilerinin sorunlarının çözümünde herkese görev düşmektedir. Çay üreticisi zor iklim ve doğa şartlarında çalışarak gelir elde ettiği ürünlerine sahip çıkmalı, Çay`, bölge ve ülkemiz için ekonomik ve Sosyal bir üründür. ÇAYKUR çay üreticisinin ve çay sektörünün şuanda teminatıdır. Ülkemizde çay yetiştirilecek ve çay sektörü yaşayacak ise Çaykur ve sağlıklı bir yapıda Özel sektör kesinlikle birlikte var olmalı, Üretici Çaykur’a ve ürününe sahip çıkmalıdır. Çaykur ve Özel sektör Çay fabrikaları , sektör paydaşları sektörün sorunlarının çözümünde bu sektörün sürdürülebilir bir şekilde devamı için çayın ülkemize gelişinin 100. Yılında üretici; kaliteli yaş çay üretiminden , firmalar kaliteli kuru çay üretiminden taviz verilmemelidir.Tarım sektöründe aracıların değil; Üretenin alın terinin karşılığını aldığı Çiftçilerin gelirini arttırıcı tedbirler arttırılmalı ve üreticiler üretim odaklı desteklenmelidir.
Ülkemizde ve bölgemizde tarımla ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Tarımın ve Hayvancılığın her kademesinde zorluğa katlanan, tüm zorluklara rağmen üretimi ve verimliliği arttırmak, insanların tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan , tüm çiftçilerimizin dünya çiftçiler günü’nü kutlar ; Doğu Karadeniz Bölgesinde 2024 yılı yaş çay kampanyasında üreticilerimizin sorunsuz bir kampanya geçirmelerini ve Ülkemizdeki tüm üreticilerimize sağlıklı yaşam ,bereketli, bol ürün ve kazanç elde etmelerini temenni ediyorum.13.05.2024
Müfit AKMAN
Türkiye Ziraatçılar Derneği
Rize Şube Başkanı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.