Rize’de ÇAY’ın Geleceği İçin İlk Adımlar Atıldı !

    Çay Tarımı yaptığımız başta Rize olmak üzere , Artvin ve Trabzon’daki çay bahçelerine vermiş olduğumuz gübre dolayısıyla toprağın yapısı ve pH değeri düşerek toprağın doğal özelliğini kaybettiğinden dolayı,..

Rize’de ÇAY’ın Geleceği İçin İlk Adımlar Atıldı !
Son Güncelleme: Whatsapp

 

 

Çay Tarımı yaptığımız başta Rize olmak üzere , Artvin ve Trabzon’daki çay bahçelerine vermiş olduğumuz gübre dolayısıyla toprağın yapısı ve pH değeri düşerek toprağın doğal özelliğini kaybettiğinden dolayı, hem çay verimi azaldı hem de toprağın deyim yerindeyse, doğal organik yapısı bozuldu!

Çünkü bölgemiz Türkiye’nin en yağışlı bölgesi olduğundan dolayı çay bahçelerimizde yağışların topraktaki kalsiyum ve magnezyum yıkayarak topraktan uzaklaştırması sonucu PH değeri düşerek toprağın doğal özelliğini kaybetmesi sonucu ve kullanılan aşırı kimyasal gübreleme toprağın asitleşmesini hızlandırmıştır..

Yapılan ölçümlere göre toprağın pH değeri 4 civarında, bunun en az 5,5- 6 dolaylarına olması gerekiyor ..
Bundan dolayı ÇAYKUR ve Tarım Bakanlığı önderliğinde ÇAYKUR Çay fabrikalarının bulunduğu tüm bölgelerde, Yaklaşık 3 üç dört ay içinde gönüllü müstahsiller vasıtasıyla, hazırlanmış olan tarım kireci dediğimiz bu özel maddeyi toprağa verip karıştırdıktan sonra, toprak yapısının normal değerine gelip geçmediği kontrol edilecek..
Eğer bu önemli uygulama istenilen düzeye ulaşırsa gerçekten bölgemiz ve çayımız için devrim niteliğinde bir proje olacaktır…
İlk uygulama yerlerinden biride, Gündoğdu bölgesinde ÇAYKUR yetkilileri Tarım Bakanlığından gelen ekipler
ve müstahsiller ile birlikte bunun ilk uygulaması  çay tarlasına gerçekleştirildi..

UYGULAMA NASIL OLACAK ? 
Çaykur – il tarım müdürlükleri ile kurulan denemelerde amaç ; toprak PH’larını yükselmektir.
Kullanılan tarım kireci ise “ Granül kalsiyum oksit ( Sönmemiş Kireç) formülasyonu dadır. Dozaj: pazar ziraat odasındaki toprak tahlilleri sonucu belirlenmiştir. Uygulama sonrasında tarım kirecinin muhakkak toprağı çapayla kazarak karıştırılması gereklidir.

Bu uygulama, yani tarım kireci uygulaması bu yıl yapılacak. Ancak 1 yıl sonra tarım kireci uygulanan yerlerdeki pH tekrar ölçülecek, 2 yıl sonra tekrar toprak numunesi alınıp tekrar ölçülecek. Yani tarım kireci uygulamasından sonra yıl sonlarındaki toprak PH larındaki değişim ölçülecek..

Tarım Kireci ( kalsiyum oksit) uygulaması daha önce hiç bir ( son 60 yılda hiç uygulanmamış) çaylıkta yapılmamış. Bu yüzden çaylıklarda ilk uygulama özelliği taşıyor.

Bu uygulama ile çaylıklardaki PH ne kadar yükselebilecek bilmiyoruz. Daha önce hiç yapılmadığı için bu deneme sonucunda pH lardaki değişim kayıt altına alınacak..

Ancak mevcut durumdaki toprak çok asidik. Bu uygulama bu konuda başlangıç niteliğindeki bir uygulamadır.

 

Yapılan bu denemelerin ve kontroller sonucunda toprağın yapısı değişip PH değeri 5.5-6 düzeyine çıktığında çayımızın geleceği güven altına girmiş olacaktır .

Osman KÖSEOĞLU

aktuel53

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş