Rize’de Muhtarlar Ve ÇAYÜDAD, Çay’da Yaşanan Sorunlar İçin Basın Açıklaması Yaptı

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) üyeleri ile Rize Merkez Muhtarlar Derneğine bağlı muhtarlar, Çay üreticileri ve Çaykur için destekleme açıklamasında bulundular Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ve Rize Merkez..

Rize’de Muhtarlar Ve ÇAYÜDAD, Çay’da Yaşanan Sorunlar İçin Basın Açıklaması Yaptı
Son Güncelleme: Whatsapp

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) üyeleri ile Rize Merkez Muhtarlar Derneğine bağlı muhtarlar, Çay üreticileri ve Çaykur için destekleme açıklamasında bulundular

Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ve Rize Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Kaya 15 Temmuz meydanında Çay Üreticilerini ve Çaykur’ a destek için basın açıklaması yaptılar

15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenen basın açıklamasında Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, çayın sahil kesimi ile yüksek kesiminde aynı anda geldiğini, çay üreticisinin de kampanyanın başlamasıyla izdihama neden olduğunu bunun sonucunda kontenjanın düştüğünü kaydetti

Mavi, yaptığı açıklamada, “17 Mayıs’ta sezon açıldı ÇAYKUR alımlara başladı. Özel sektörde 20’sinde alımlara başladı. Büyük bir izdiham olacağını biliyorduk. Çünkü her tarafta çay aynı anda geldi. Bunu da fırsat bilen özel sektör maalesef yine üreticinin sırtına bindi. Bugün ÇAYKUR’un 10 bin ton kapasitesinin tamamını 210 bin üreticiden mubayaa yaparak bütün fabrikaları tam kapasite çalıştırmaktadır. Özel sektörün 15 bin ton kapasitesi var. Buna rağmen 1 lira eksiğine yaklaşık günde 5 bin ton çay alıyor ve her gün üreticinin cebinden 5 milyon lirayı almış oluyor. Yaklaşık 10 günden beri özel sektör 50 bin ton çay aldı. Yani 50 milyon lira üreticinin parasına çökmüş durumda. Bu Rize ekonomisine de büyük bir zarardır. 200 bin üreticiden alınıp 200 tane özel sektör fabrikası şu anda bu soygunu yapmaktadır. Bu böyle devam ederse belki de 150 -200 milyon liraya ulaşacaktır.” dedi.

Mavi, üreticilere acele etmemeleri ve çayını düşük fiyatla özel sektöre satmamaları çağrısında bulunarak, “Üreticiye de bir çağrımız var.

Allah rızası için bakın benim 6 ton çayım var, 3 kardeşiz. 3 günde bir çay topluyoruz ve bugüne kadar da hep böyle yaptık. Ve bütün çayımızı ÇAYKUR’a sattık, kotalar yüksek, ÇAYKUR bütün çayları alıyor. Lütfen izdihama mahal vermeyelim. Haziran’ın 5’inde bütün kontenjanlar kalkacak ve rahatça çay satacağız. 5 günden sebep 1 lira düşüğüne lütfen çay satmayalım, birbirimizi kırdırmayalım.

Benim 300 kilo çayım var bir şey olmaz, 500 kilo çayım var bir şey olmaz deyip de özel sektöre gidip fiyat kırmayalım, birbirimizi koruyalım. Onun için üretici olarak biz birlik edersek onların da gelip bize yalvaracaklarına inanıyoruz. Burada ÇAYKUR’un kapasitesi 10 bin ton yeterli değil. Bugün kendi fabrikasını işletemeyen, hantal özel sektörün fabrikalarını ÇAYKUR kiralasın. Kendi fabrikası olarak çalıştırsın ve çayı işleyip üreticinin önünü açsın.

Eğer fabrikasını çalıştırmayı beceremiyorsa özel sektör o zaman kapatsın ve ÇAYKUR’a devretsin. Bizim beklentimiz ÇAYKUR’un daha fazla fabrika açıp üreticinin bu mağduriyetinin önlemesini, engellenmesini istiyoruz. Çünkü özel sektöre düştüğünüz müddetçe biz geçen yıl da burada açıklama yaptık bir önceki yılda burada açıklama yaptık yine sorun devam ediyor.” diye konuştu. ,

“Eskiden Güneydoğu’da köy ağaları vardı, milletin ektiğinden biçtiğinden haraç alırlardı şimdi şehir ağaları çıktı.” İfadesinde bulunan ÇAYÜDAD Başkanı Mavi, “ Biliyorsunuz 200 tane ağa var. Onlar da 200 bin üreticinin biçtiğinden her gün 1 lira çalıyorlar. Bunu da dile getirmek istiyorum. Eskiden Güneydoğu’da köy ağaları vardı. Burada da şehir ağaları var. Neticede sömürüyorlar. Biz bir an önce devletimizden, hükümetimizden bu sorunun çözümü için destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Rize Merkez Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Kaya ise özel sektör ve çay müstahsillerinin yanlış toplama politikasından dolayı ÇAYKUR’un üretim kapasitesinin üzerine çıkmasına rağmen bu sıkışıklığın meydana geldiğini ifade ederek sıkışıklıktan faydalanan özel sektörün taban fiyatı 2,60 ve 2,70’lere çekmesini eleştirdi.

Kaya, ayrıca, ÇAYKUR’un özel sektördeki fabrikalardan kiralama yöntemi ile faydalanabileceğini kaydederek, bu şekilde izdihamın önüne geçilebileceğini savundu.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş