Ayder’e beton yığarak turist getiremezsiniz!

Doğu Karadeniz ve Rize’nin geleceğinin çay ve turizmde olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Ayder’e beton yığarak bu bölgeye turist getiremezsiniz” dedi. Bekaroğlu, Doğu Karadeniz’de Rize’de yayla turizmi..

Ayder’e beton yığarak turist getiremezsiniz!
Son Güncelleme: Whatsapp

Doğu Karadeniz ve Rize’nin geleceğinin çay ve turizmde olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Ayder’e beton yığarak bu bölgeye turist getiremezsiniz” dedi. Bekaroğlu, Doğu Karadeniz’de Rize’de yayla turizmi yapılabileceğini, Antalya gibi yatırımlarla Doğu Karadeniz’e turist getirmenin olanaksız olduğunu söyledi. Bekaroğlu, Çaykur’un işleme kapasitesinin ve bölgedeki çay tarım alanlarının artırılmasını istedi.

Rize’nin 1970’lere kadar Türkiye’nin en yoksul vilayetlerinden biri olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Sonra çay geldi, bizler hep çay sayesinde okuduk, insanlar ev bark sahibi oldu. Çayda problemler ortaya çıkınca tekrar yoksulluk başladı. O nedenle ‘Rize’de lojistik liman yapacağız, burada 8 bin kişi çalışacak’ gibi gerçekle ilişkisi olmayan vaatlerle insanları kandırmanın alemi yok. Rize’nin geleceği çayda ve turizmdedir.” dedi.

DOĞU KARADENİZ’DE İNSANLAR AYAKTA

Her yıl Nisan Mayıs aylarında Rize insanının çaydan dolayı ayakta olduğunu belirten Bekaroğlu, “Niye ayaktadır; çünkü, 20 seneden beri uyguladığınız yanlış politikalar dolayısıyla çayla artık geçim olmuyor. 300 kişilik işçi kadrosuna 35 bin kişi başvuruyor. Öyle ‘Başbakan geçti, Cumhurbaşkanı geçti dolayısıyla Rize’de hiçbir problem yok’ değil. Bütün problemlerin temelinde çay var. 4 TL ilan ettiniz fiyatı ama 2.80’e satıyor çayını Rizeli şu anda. Çünkü, yıllardan beri yanlış politika uyguladınız. Çaykur’u neredeyse devre dışı bıraktınız. Çaykur çayı almadığından dolayı, çay işleme kapasitesini geliştirmediğinizden dolayı 20 seneden beri milyarlarca TL oraya aktı ama sadece bir tane çay fabrikası yaptınız. Bu sebepten dolayı çayı almıyor Çaykur ve özel sektör fırsatçılık yapıyor, 4 TL’lik çayı 2.70 – 2.80’den alıyor. Şu anda en temel problem bu.” diye konuştu.

Çaydaki sorunların ortadan kaldırılması ve turizmin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bekaroğlu, “Şimdi siz dağları yıkarak, oradan 20 milyon ton taş çıkaracağım diye ormanları, dereleri yok ederek, uyduruk bir yeşil yol yapacağım diye yaylaları yok ederek orada turizm yapamazsınız. Bunlar işi de bilmiyorlar. Geldiler Ayder’e beton yığdılar. Doğu Karadeniz’de Antalya gibi yatırım yaparak Rize’ye turist gelmez. Orada bambaşka yayla turizmi yapılacak. Yayla turizmi yapılabilmesi için yatırım böyle olmaz.” dedi.

ÇAY EKİM ALANLARI ARTIRILSIN

Çaykur’un yaş çay işleme kapasitesinin ve çay tarım alanlarının artırılmasını isteyen Bekaroğlu, “Çayda ciddi bir politika uygulayacaksınız. Çay ekim alanlarını genişleteceksiniz. Çünkü şu anda Türkiye’nin 350 bin ton kuru çay ihtiyacı var. 250 bin ton üretiyoruz. 50-60 bin ton kaçak geliyor. Halbu ki, 350 bin ton çaya ihtiyaç var. Orman vasfını kaybetmiş olan alanları çaylıklara çevirmeliyiz. Başka türlü o bölge insanını orada tutma şansımız yok.” dedi.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş