Çaykur’da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor,Onlar Üvey Evlat Değil!

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: “Sarayı dört ay kapatın ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerine kadro verin” CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz örgütüyle beraber yapmış olduğu ‘Çayımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz’..

Çaykur’da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor,Onlar Üvey Evlat Değil!
Son Güncelleme: Whatsapp

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz: “Sarayı dört ay kapatın ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerine kadro verin”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz örgütüyle beraber yapmış olduğu ‘Çayımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz’ adlı basın açıklamalarının yedincisini bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’nin Güneysu ilçesinde gerçekleştirdi.

Konuşmasında kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak bilinen ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin dün akşam TBMM Genel Kurulunda AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaşmasına da değinen İl Başkanı Deniz, ‘Yeni çıkan basın yasasına göre sarayın harcamalarından bahsetmek artık bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceğimiz bir konuma getiriliyoruz’ dedi.

Çayımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz basın açıklamalarının 7’incisini Güneysu ilçesinde yaptıklarını sekizincisini de 17 Ekim Pazartesi günü Rize’nin Kalkandere ilçesinde yapacaklarını söyleyerek sözlerine başlayan İl Başkanı Deniz’in açıklamaları şu şekilde:

“ÇAYKUR’DA ÇALIŞAN MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO HAKKI VERİLSİN”
“Her çalışanın 12 ay aş ve iş talebi en temel hakkıdır. Geçici veya mevsimlik işçi diye bir şey olmaz. elbette ki mevsimlik ve geçici yapılan işler vardır. ama bu işlerin olması çalışanların mevsimlik veya geçici olarak çalışmaya mahkum edilmeleri demek değildir. Devlet her çalışan vatandaşının 12 ay eksiksiz çalışmasını sağlamak buna ilişkin çalışma kuralları ve olanakları yaratmak zorundadır. ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik ya da geçici işçilerin en doğal hakkı da 12 ay çalışmaktır. Bu sorun ÇAYKUR’da mevsimlik yada geçici olarak çalışanların talepleri ve görüşleri alınarak çözülmelidir.

“YENİ SANSÜR YASASINDA SARAYIN HARCAMALARINDAN BAHSEDENE BİR YILDAN ÜÇ YILA KADAR HAPİS CEZASI”
Biz bunu çözün dediğimiz de bizlere itiraz ediyorlar. Kaynağı nerden bulacağız diye. hemen kaynağı söyleyelim. Sarayın günlük masrafı 10 milyon aylık masrafı 300 milyon yıllık masrafı 3 milyar 600 milyon TL. yani eski hesaba göre 3 katrilyon 600 milyar TL. Örtülü ödenekten harcanan para 2 milyar 500 milyon TL. Bu arada yeni çıkan sansür yasasına göre sarayın harcamalarından bahsetmek artık bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğimiz bir konuma getiriliyoruz ne yazık ki. Bir ara Barzani’nin maaşlarını ödüyorduk. Herkese var ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerine yok.

“SARAYI DÖRT AY KAPATIN ÇAYKUR’UN MEVSİMLİK İŞÇİLERİNİ ON İKİ AY ÇALIŞTIRIN”
Peki 9300 mevsimlik işçinin ortalama maliyeti nedir. Bir işçinin aylık ortalama maliyeti aylık 20 bin TL olsa 9300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti 186 milyon TL. Peki sarayın aylık maliyeti ne 300 milyon TL. Yani 9300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti sarayın 1 aylık maliyetinin neredeyse yarısı kadar. Yani ÇAYKUR’un 9300 mevsimlik işçisi 1 saray kadar etmiyor. 9300 işçiye kadro vermenin ek maliyeti nedir? 6 ay çalıştıkları için kalan 6 ay üzerinden hesaplama yaparsak-işçi maliyeti sezonda olduğu kadar olmayacak- ortalama 12 bin TL desek 112 milyon 6 aylık maliyeti 672 milyon TL. Çözüm; sarayı dört ay kapatın ÇAYKUR’un mevsimlik işçilerini on iki ay çalıştırın. Biz iktidara geldiğimizde genel başkanımızın açıkladığı gibi sarayı kapatacağız. Buradan elde etmiş olduğumuz tasarrufları halkımızın hizmetine sunacağız.

“ÇAY ÜRETİCİLERİNİN PROMOSYON SORUNUNU ÇÖZÜN”
Bu konu sürekli gündeme geliyor fakat çözülmüyor. Bankada parası olan işlem gören herkese promosyon var çay üreticilerine yok. Çay üreticilerinin milyarlarca liraları bankada işlem görüyor fakat herkes var çay üreticilerine yok. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. ÇAYKUR kendi çalışanlarının promosyon sorununu çözdü ama çay üreticilerinin sorunu devam ediyor. Rize Ticaret Borsasının banka hesaplarında çay üreticilerinden yapılan kesintiler var. Onlar çalışanlarına promosyon alıyorlardır ki almaları da doğrudur. Ama paranın asıl kaynağı olan çay üreticilerine promosyon yok. Buradan çağrı yapıyoruz; Tarım Bakanlığı, ÇAYKUR, Rize Ticaret borsası ve anlı şanlı ne iş yaptığı belli olmayan Ulusal Çay Konseyi bir işe yarasın ve çay üreticilerinin promosyon sorununu çözün.

“ÖZEL SEKTÖR TABAN FİYATTAN ÇAY ALDIĞINDA NE KOTA SORUNU VE NE KONTENJAN”
Bu çay sezonun da gördük ki özel sektör ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çay alabiliyormuş. Yani taban fiyat uygulanabiliyormuş. Bir şeyi daha gördük özel sektör ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyattan çay aldığında ne kota sorunu var nede kontenjan sorunu var. Yaş çayda taban fiyat uygulamasını getirin ne kota sorunu olur nede kontenjan sorunu olur dediğimizde ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Yıllardır çay üreticisini koruyacak çay kanunu çıkarılsın dedik. Bu amaçla çay kanun tekliflerimizi meclise sunduk ama ret edildi. O zaman merak etmiştik niye ret ediliyor diye. Fakat AKP’nin meclise sunmuş olduğu çay kanunu teklifini görünce anladık.

“AKP’NİN RUHU VE NİYETİ BOZUK ÇAY KANUNU DEVLET SORUMLULUĞUNU ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYOR”
AKP tarafından çıkarılmaya çalışılan kanun devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR’un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. AKP tarafından meclis gündemine yeniden getirilecek olan kanun teklifine karşı mücadele etmek hepimizin herkesin görevidir. Çünkü çaya, ÇAYKUR’a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bu kanunun ruhu bozuk çünkü niyeti bozuk. O nedenle bu kanunun tümü geri çekilmeli ve yeniden konuyla ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle yeni bir çay kanunu çıkarılmalıdır.

Yapılan basın açıklamasında AKP hükümetine seslenerek üreticinin, ÇAYKUR’un ve mevsimlik işçilerin korunması adına isteklerde bulunan İl Başkanı Deniz sözlerine ekledi:

1- İçinde taban fiyat uygulaması olmayan, üreticiyi mağdur edecek, ÇAYKUR’u yok edecek kanun teklifini bütünüyle geri çekiniz. Gelin hep birlikte en geniş katılımla en geniş mutabakatla çay kanununu hazırlayalım ve meclisten geçerek yasalaşmasını sağlayalım.
2- Yaş çaya verilen destekleme bedeli 30 kuruştan en az 1 TL’ye çıkarılsın ve 2022 yılı bitmeden ödensin.
3- Çay üreticilerinin promosyon talebi yerine getirilsin
4- ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin sorunları çözülsün ve talepleri yerine getirilsin. 12 ay aş ve iş tüm çalışanların en doğal ve demokratik hakkıdır.
5- Rize Ticaret Borsası, ÇAYKUR, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Rize MUSİAD ve Ziraat Odaları, belediyeler çay üreticilerinin çocuklarına burs versin. Bu burs talebimiz aynı zamanda tüm öğrenciler içinde geçerlidir.
– AKP’nin hazırlamış olduğu ve 1 Ekim’de yeniden gündeme getireceğini açıklamış olduğu bu kanun teklifi iktidardan gidecek olan AKP’nin gider ayak çay tarımına atacağı son kazıktır.
– Bu kanun teklifi iktidardan giden AKP’nin çay sektörünü kendi yandaşlarına devretme amacını gütmektedir.
– Bu çay kanunu yasalaşırsa çay üreticisi kendi tarlasında köle olacak ÇAYKUR’da yok olacaktır.
– Geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmanın tek yolu bu kanuna karşı mücadele etmektir.
– Çünkü çaya, ÇAYKUR’a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir.

Çaykur'da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor Çaykur'da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor Çaykur'da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor Çaykur'da kadro bekleyen 9.000 Emekçi, bunu hak etmiyor,Onlar Üvey Evlat Değil!

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş