GERÇEK GÜNDEM ( ÇAY BUDAMASI ve ÇAYLIK ALANLAR İCİN GÜBRE MAZOT DESTEĞİ )

….Sayin Cumhurbaşkanimiz Trabzon ve Rize’ ye geleceği 3 Mayıs 2023 gününde bölgemizi illgilendiren birçok konu olmasina rağmen ” çok kolaylıkla ” sadece ” maduriyeti giderin ” talimati verererek çokta teknik..

GERÇEK GÜNDEM  ( ÇAY BUDAMASI  ve  ÇAYLIK ALANLAR İCİN   GÜBRE MAZOT DESTEĞİ )
Son Güncelleme: Whatsapp

….Sayin Cumhurbaşkanimiz Trabzon ve Rize’ ye geleceği 3 Mayıs 2023 gününde bölgemizi illgilendiren birçok konu olmasina rağmen ” çok kolaylıkla ” sadece ” maduriyeti giderin ” talimati verererek çokta teknik konu olmayan özellikle bölgemizi çok çok ilgilendiren 2 konuyu yazacağim.
1- ÇAY BÖLGESİNDE ZORUNLU OLAN BUDAMANIN ÇOK ACİL OLARAK ERTELENMESİ
2- GÜBRE ve MAZOT DESTEĞİNIN TÜM ÜRETİCİLERE ÖDENMESİ.
………. 1- Çay üretim alanlari rakim ( yükseklik) gözeltilerek 2 veya 3 bölgeye ayrilarak en alt bölge olan deniz seviyesinde ” Budama MUTLAKA EN AZ 3 YIL ( bu yıl dahil) ” 2. Bolgelerde en az 5 yil çay üretiminin geleceği icin ( ülkemizin kâri için) ertelenmelidir…
…….. Şuan da bölgemizdeki çaylik alanların budama yapilma nedeni mevcut çay alanlarin ” gençleştirme ve böylece taze sürgün elde ederek verimi ve üretimi artirmak tir.
……Çaylik alanlarda budama ” gencleşme ” ve doğal sonucu olarakta ” ürünün kalitesi ve verimi ” için yapilmaktadir ( Asil amaç budur)…
……Fakat çay tarim alanlari incelendiğinde ” bölgede ” “budamaya uygun olmayan ” çay alanlari nin oraninin % 90-95 lerde olduğu rahatça tespit edilebilir.
……….Bölgede var olan çay alanlarinda budamanin ısrarla devam ettirilmesi ” ülkemizin çayciliğina aşiri zarar verecektir.
………2- bildiğim kadariyla ÜRETİCİYE ( üreten çiftçiye) 1993 ten beri alan bazli olarak ” MAZOT ve GÜBRE DESTEĞİ ” verilmesine rağmen; yaklaşık 820.000 dekar olan yaşçay alanindaki üreticileri çok azi ( tahminim toplamda %5 i geçmez) Faydalanamamaktadir…..Türkiye’ de en mükkemmel alan bazli ” çokyiilk olan ” çay üretim alanlari ve ” çay üreticileri ( çay üreten çiftciler ) TARIM BAKANLIGINA BAĞLI olan ÇAYKUR tarafindan ” RUHSATLANDIRILARAK ” kayit altina alinmiştir…….. Buna rağmen çay üreticisi ” ÇKS sistemine kaydedilmemiş ve ” alan bazli olan ” MAZOT ve GÜBRE DESTEĞINDEN “faydalanamamıştır
…..Burda ki magduriyetin çok basit bir çözümü vardir.
1- Tarim il veya ilçe müdürlukleri ellerinde kayit yoksa ( – ki olmali; yoksa şimdiye kadar temin etmeli idi)
a) Ziraat Odalarindaki üretici kayitlari istenebilirdi
b)- Çay Üretecicisi ( Çiftçi ) olarak çay ruhsati verilenlerin listesini ÇAYKUR dan alip sisteme işleyerek var olan mevcut ” çay ruhsat alani ” kadar parayi ” ÇAY PARASI veya BUDAMA PARASI veya DESTEKLEME PARASI yatirir gibi üreticilerin hesaplarina ” YILLARDIR YATIRABİLİRLERDİ…
2- ÇKS sistemine yine bu iki kurumla işbirliği yapilarak ureticilere ” SEÇİM ARİFESİNDE ” ” evrak getir – şu kurumlardan evrak topla getir- götür ” denilmezdi.
BÖLGEMİZDE KANSERE DÖNMÜŞ ve DÖNMEK ÜZERE OLAN BİRÇOK KONULAR UMARIM SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA ” TAM ve DOĞRU OLARAK ” AKTARILIR ve KÜSTÜRÜLEN SEÇMENİN BU KONULAR DÜZELTİLEREK GÖNÜLLERİ ALINARAK YÜZLERİ GÜLDÜRÜLÜR.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.