MİTHAT YURDAKUL/ANKARA-Merkez Bankası’ndan (TCMB) bankalara gönderilen yazıda, 1 Haziran’dan itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplara kur farkı üzerine yapılacak her türlü ek ödemenin faiz hesaplamasına vade sonunda dahil edilmesi ve TCMB’ye..
MİTHAT YURDAKUL/ANKARA-Merkez Bankası’ndan (TCMB) bankalara gönderilen yazıda, 1 Haziran’dan itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplara kur farkı üzerine yapılacak her türlü ek ödemenin faiz hesaplamasına vade sonunda dahil edilmesi ve TCMB’ye bildirilmesi istendi. TCMB tarafından yapılacak kur farkı ödemelerinin faiz, ek menfaat gibi tüm getirilerin toplamının üzerinden yapılması gerektiği belirtilen yazıda, “Bu tarihten itibaren açılacak veya yenilenecek hesaplarda ek menfaat ve getirinin TL cinsinden verilmesi ve söz konusu ek menfaat veya getirilerin vade sonunda ödenmesi (peşin ödeme yapılmaması) hususlarında bilgileriniz ve gereğini rica ederiz” ifadeleri yer aldı.
Karardan, “TL Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında 2021/14 Sayılı Tebliğ”, “Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında 2021/16 Sayılı Tebliğ”, “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat Ve Katılım Sistemi (Yuvam) Hesaplan Hakkında 2022/7 Sayılı Tebliğ” ve “Altın Cinsinden Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması Hakkında 2022/11 Sayılı Tebliğ” kapsamındaki hesaplar etkilenecek. Bankalar son dönemlerde, özellikle belli meblağın üzerindeki KKM hesaplarını özendirmek için önden prim vermeye başlamışlardı. Merkez Bankası da piyasada yaşanan gelişmeler üzerinde başta KKM gündemi olmak üzere banka yöneticileriyle bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmuştu.
Rekor büyüklük
KKM büyüklüğü, 26 Mayıs haftasında 100.6 milyar lira artarak 2 trilyon 498 milyar 727 milyon liraya ulaştı. Böylece KKM büyüklüğü geçen hafta 125 milyar doları geçti.