Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Kadınların menopoz yaşı genellikle 47 ile 49 arasında. Fakat son yıllarda erken menopoza giren kadın sayısı oldukça artmakta. İşte menopoz sinyalleri veren belirtiler… Menopoz, 3 ile 8 yıl arasında devam..

Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Son Güncelleme: Whatsapp

Kadınların menopoz yaşı genellikle 47 ile 49 arasında. Fakat son yıllarda erken menopoza giren kadın sayısı oldukça artmakta. İşte menopoz sinyalleri veren belirtiler…

Menopoz, 3 ile 8 yıl arasında devam eden ve menopoz öncesi dönem olarak bilinen sürecin sonunda oluşuyor. Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, erken menopoz dönemi belirtilerine dair bilgilendirmelerde bulundu.

Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, ‘Yıllarca devam eden bir süreç olan menopoz öncesi ve sonrası dönemde bazı kadınların hiç şikayeti olmaz ya da çok hafif şikayetleri olabilirken; bazı kadınlar çok daha ağır sıkıntılar yaşayabilir’ diye belirtti.

Dünya çapında yapılan araştırmalarda genel ortalama menopoz yaşı 51 iken, ülkemizde ortalama menopoz yaşının yaklaşık 47-49 yaş olduğu görülüyor. 40 yaşından önce görülen menopoz ise erken menopoz olarak isimlendiriliyor. Menopoz yaşının belirlenmesinde; başta genetik özellikler ve ırk olmak üzere, beslenme, sigara kullanımı ve sosyoekonomik düzey gibi faktörlerin de oldukça etkili olduğu biliniyor. Menopoz dönemi; genellikle 3 ila 8 yıl arasında devam eden menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan bir sürecin sonunda meydana geliyor.

Erken yaşta girilen menopoza dikkat çeken Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, şöyle devam etti:

HER KADIN FARKLI YAŞIYOR

‘Menopoz bir hastalık değil, kadın hayatında üreme çağının bittiğini işaret eden doğal bir süreçtir. Kadınlarda 12 ay boyunca hiç menstrüel kanama olmadığında menopoz tanısı kesinleşir. Menopoz öncesi dönem olarak adlandırılan dönemde yumurtalıklardan salgılanan başta östrojen hormonu olmak üzere, hormon düzeylerinde dalgalanmalar olur, bir süre sonra yumurtalar tükenir ve yumurtalıklardan hormon salınımı durur. Tüm bu değişikliklerin sonucunda da menstruel kanamalar kesilir. Yıllarca devam eden bir süreç olan menopoz öncesi ve sonrası dönemde bazı kadınların hiç şikayeti olmaz ya da çok hafif şikayetleri olabilirken; bazı kadınlar çok daha ağır sıkıntılar yaşayabilir.’

Menopoz Döneminde Görülebilecek Şikayetler Nelerdir;

1. Menstrüel kanama düzeninde değişiklik, kısa ya da uzun süreçli kanama, kanama miktarında artış ya da azalma,

2. Sıcak basmaları ve terlemeler,

3. Uykuya dalmada zorlanma ve uyuma süresinde kısalma gibi uyku bozuklukları,

4. Çarpıntı,

5. Depresyon ve duygu durum değişiklikleri,

6. Unutkanlık,

7. Çabuk sinirlenme,

8. Baş ağrısı,

9. Saçlarda dökülme ve incelme,

10. Halsizlik ve kas eklem ağrıları,

11. Ciltte- gözde veya ağızda kuruluk,

12. Vajinal kuruluk, cinsel ilişkide ağrı ve cinsel istekte azalma,

13. Ani sıkışma hissi, idrar kaçırma ve sık idrara çıkma,

14. Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış,

15. İştah artışı, metabolizmada yavaşlama ve buna bağlı olarak kilo artışı.

MENOPOZ, KALP KRİZİ VE İNME RİSKİNİ DE TETİKLİYOR

Menopozun, kalp krizi ve inme riskini artırdığını dile getiren Op. Dr. Gülbin Destici İşgören, şöyle devam etti:

‘35 yaştan sonra kadın ve erkeklerde başlayan kemik kaybı menopoz sonrası ilk 4-8 yılda östrojen düzeyinin azalmasına bağlı olarak hızlanır. Kayıp fazla olduğunda bu durum osteoporoz olarak adlandırılır ve başta kalça, el bileği ve omurga kemiklerinde olmak üzere kemik kırığı riski artar. Vücuttaki östrojenin azalması, ilerleyen yaşa bağlı olarak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon gibi risk faktörlerinin görülme olasılığının artması ve hayatın bu döneminde daha hareketsiz olma gibi risk faktörlerinin bir araya gelmesiyle menopoz dönemindeki kadınlarda kalp krizi ve inme riski artar.’

HORMON TEDAVİSİ ŞİKAYETLERİN ÖNÜNE GEÇİYOR

Menopoz döneminde destek tedavinin önemli olduğunu belirten Op. Dr İşgöre, ‘Menopoz dönemindeki destek tedavisi kişinin özellikleri, medikal geçmişi, şikayetlerinin şiddeti ve yaşam kalitesinin ne kadar etkilendiği, isteği ve beklentileri göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Vücutta artık az üretilen ya da üretilmeyen hormonların (östrojen ve gerekli durumlarda progesteron) dışarıdan verilmesi anlamına gelen hormon tedavisi menopoz dönemindeki şikayetleri rahatlatabilir. Bu tedaviler ağızdan alınan tabletler ya da cilde yapıştırılan yamalar, sürülen kremler şeklinde sistemik olarak verilebileceği gibi; bazı durumlarda sadece lokal olarak uygulanan vajinal tabletler ya da kremler kullanılabilir. Vücuda sistemik olarak verilen hormon tedavisi ateş basmalarını, kemik kaybını ve kırık riskini, ayrıca kolon kanseri riskini azaltır. Hem lokal hem de sistemik tedavi vajinal kuruluğu ve buna bağlı şikayetleri giderir.

Sadece östrojen içeren tedaviler rahim duvarının kalınlaşmasına ve rahim kanserine neden olabilir. Hormon içeren tedaviler ile kalp krizi riskinde, derin ven trombozu ve inme riskinde meme kanseri ve mesane kanseri riskinde hafif artış olabilir. Bu nedenle kişisel özellikler mutlaka değerlendirilmeli gerekli muayeneler ve tetkikler yapılmalı ve uygun kişilerde doktor kontrolünde tedavi başlanmalı. ‘

MENOPOZ SÜRECİNDE NE YAPILMALI?

Menopoz sürecinde dengeli ve sağlıklı bir diyet, yeterli kalsiyum ve D vitamini almak, sigara alkol ve diğer toksik maddelerden oldukça uzak durmak, yağdan fakir antioksidandan zengin gıdalarla beslenmek önerilen bir alternatiftir. Ayrıca düzenli egzersiz kemik kaybını yavaşlattığı gibi, aşırı kilo alımını ve buna bağlı olarak gelişebilecek kalp şeker hastalığı gibi hastalıkların riskini azaltır. Düzenli egzersiz yapan kişilerde depresyon ve bilişsel fonksiyonlarda azalma riski de çok daha düşüktür. İdrar kaçırma şikayetleri olan kişiler pelvik taban kaslarını güçlendiren kegel egzersizlerinden fayda görebilir.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş