Yeni koronavirüs belirtileri neler, kaç günde ortaya çıkar? BA varyantı nedir, nasıl bulaşır?

Özellikle son günlerde grip, soğuk algınlığı veya alerji ile sıkça karıştırılan koronavirüs salgınında yeni semptomlar günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtiler ve yaşanan..

Yeni koronavirüs belirtileri neler, kaç günde ortaya çıkar? BA varyantı nedir, nasıl bulaşır?
Son Güncelleme: Whatsapp

Özellikle son günlerde grip, soğuk algınlığı veya alerji ile sıkça karıştırılan koronavirüs salgınında yeni semptomlar günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor.

Kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtiler ve yaşanan vaka artışlarının ardından BA.5 varyantının tehlikeli olduğu ve koronavirüs’ün şimdiye kadarki hızlı yayılan varyantı olduğu belirtildi. Peki, yeni korona belirtileri neler, kaç günde ortaya çıkar, nasıl anlaşılır? İşte yeni koronavirüs belirtileri…
KORONAVİRÜS BA.5 VARYANTI NEDİR?

Omicron’un alt varyantı olan BA.5, koronavirüs’ün şimdiye kadarki en hızlı yayılan varyantı olarak biliniyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre ateş, yorgunluk, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtiler yeni varyantın belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüs’ün yeni varyantının aşılara karşı dirençli olduğu ve daha hızlı yayıldığı da biliniyor.
“KORONAVİRÜSÜN SEMPTOMLARI DEĞİŞTİ”

Koronavirüsün çok hızlı bulaştığını ve etkilerinin kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, PCR testi negatif çıkmış olsa dahi bazı belirtileri olanların toplumdan izole olmaları gerektiğini bildirdi.

Koronavirüs semptomlarının mutasyonlardan sonra değiştiğini anlatan Özkan, virüsler insandan insana geçerken mutasyona uğradığını, dolayısıyla belirti ve etkilerinin değiştiğini ifade etti. İşte, Koronavirüs semptomları;

Bazı vakaların nezleye benzediğini vurgulayan Özkan, “Koronavirüsün semptomları da değişti. Bazılarında uzun sürüyor, bazılarında ise sadece üç gün sürüyor. Enteresan bir şekilde kişiden kişiye değişiyor. Boğaz ve kas ağrısı şikayetini daha ön planda görüyoruz. Biraz grip, nezle gibi görünüyor” diye konuştu.

Hastaneye yatan Covid-19 hastalarının büyük bölümünün ameliyat öncesi testlerde koronavirüs olduğunu tesadüfen öğrendiğini ifade eden Özkan, acil servislere grip şikayetiyle başvuranların yüzde 45-50’sinin PCR testinin pozitif çıktığını belirtti.

Özkan, yoğun bakımda koronavirüs tedavisi gören hastaların da ileri yaş veya bağışıklığı baskılanmış kronik hastalar olduğunu dile getirdi.
OLAYIN CİDDİYETİNİN FARKINDA OLMAK GEREKİYOR”

Test sonucu negatif çıkan bazı hastaların da Covid-19 olabileceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti: “En büyük risk grubu yaşlı ve kronik hastalardır, kendilerini çok iyi korumaları gerekiyor. Kapalı yerlerde maske takacaklar, şart değilse çok kalabalık yerlere girmeyecekler. Virüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için beslenme, vitaminleri almak, uyku düzenini sağlamak, stresten uzak durmak çok önemli. Virüs çok hızlı bulaşıyor ve gidişatını öngöremiyoruz. PCR testi negatif çıkmış olsa dahi halsizlik, kas ve boğaz ağrısı olanların koronavirüs olma ihtimali çok yüksek. Lütfen bu belirtileri olanlar toplumdan uzak dursunlar. Başka insanlara sıkıntı yaratmasınlar.”

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.