Bekaroğlu: 15 Temmuz Darbesiyle İlgili Hazırlanan Komisyon Raporunun, Akıbetiyle İlgili TBMM Araştırma Önergesi Verdi

Sn Mustafa ŞENTOP Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ANKARA   Anayasa’nın “Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları” başlıklı 98. maddesinde; Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Meclis araştırması, genel..

Bekaroğlu: 15 Temmuz Darbesiyle İlgili Hazırlanan Komisyon Raporunun, Akıbetiyle İlgili TBMM Araştırma Önergesi Verdi
Son Güncelleme: Whatsapp

Sn Mustafa ŞENTOP

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı

ANKARA

 

Anayasa’nın “Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgi edinme ve denetim yolları” başlıklı 98. maddesinde; Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacağı, Meclis araştırmasının, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olduğu, Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenleneceği hükmü yer almaktadır.

Meclis İçtüzüğünün 104 ve 105. maddelerinde, “Meclis araştırmasının tarifi ve açılması”, “Meclis araştırma komisyonu ve yetkileri” konusunda düzenlemelere yer verilmiştir.

14 Ekim 2016’da bütün partilerin ortak imzası ile kurulan, yaklaşık dört ay faaliyet gösterip, 22 toplantı yapan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan dışında asker, polis, bürokrat, siyasetçi ve gazetecilerden oluşan 141 kişiyi dinleyen, 6 Mayıs 2017 tarihinde kamuoyuna bir ölçüde açıklanarak iki cilt halinde basılıp 12 Temmuz 2017’de dönemin TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sunulan raporun sahibi olan, “Fethullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun Başkanı olan dönemin Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek bir haber sitesine 15 Temmuzun yıldönümü münasebetiyle verdiği röportajda;

“Raporu tekemmül ettikten sonra dönemin TBMM başkanı İsmail Kahraman’a sunduklarını ama tekemmül eden iki ciltlik Raporun Meclis Genel Kurulunda görüşülmediğini, raporun akıbetinin mevcut TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a veya İsmail Kahraman’a sorulması gerektiğini, Meclisin web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye yazılı olan cümlenin doğru olmadığını, tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama olduğunu, bu durumun düzeltilmesi gerektiğini adı geçen iki TBMM Başkanına da ilettiğini, Raporun yayımlanmaması konusunda AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın bir çabası olduğu konusunda bilgisinin olmadığını, söz

konusu raporun FETÖ ile mücadelede önemli bir kaynak olduğunu, FETÖ yapılanmasını, ihanetini, devlete nasıl sızdığını kaynaklarıyla ortaya koyan bir rapor olduğunu”

ifade etmiştir.

Yine bazı basın ve yayın organlarında halen Ak Parti üyesi olan eski bir milletvekiline atfen;

“Söz konusu raporun Ak Partinin lehine olduğunu, raporun FETÖ’nün AK Parti’nin çok daha öncesinden beri süregelen bir örgütlenme olduğunu ortaya koyduğunu, komisyonun bir evresinde Ak Parti Kayseri Milletvekili Elitaş’ın devreye girdiği, Elitaş’ın raporun yayınlanmaması özel çaba sarf ettiği, Meclis başkanına baskı yaptığı, Reşat Petek’in yayınlanması gerektiğine dair ısrar etmesine rağmen bu durumun her seferinde Elitaş tarafından engellendiği, bu duruma hiçbir neden gösterilmediği, “raporun yayınlanmasını engellemeye çalışıyorlar lütfen, yayınlansın” diye Cumhurbaşkanına mesaj gönderdiğini ancak Cumhurbaşkanın da Raporun yayınlanmaması konusunda ikna edildiğini, raporun kadük olduğu”

şeklinde açıklamalar yayımlanmıştır.

Söz konusu röportaj ve haber açıklamalarından sonra 15 Temmuz’un ardından Meclis’te oluşturulan komisyonun raporunun akıbetine ilişkin olarak tarafınızca yapılan açıklamada; öncelikle söz konusu komisyonun kurulması ve çalışma usulü ile ilgili mevzuat bilgisine yer verilmiş, raporun yazım ve sunulma aşamalarına ilişkin olarak;

“15 Temmuz Araştırma Komisyonu çalışmalarına 4 Ekim 2016 tarihinde başlandığı, TBMM İçtüzüğü’nün 105’inci maddesi uyarınca bir aylık ek süre almadığı için, söz konusu Araştırma Komisyonunun çalışmalarının 4 Ocak 2017 tarihinde hukuken sona ermiş bulunduğu, buna karşın anılan komisyon tarafından süresi içerisinde TBMM Başkanlığı’na bir rapor sunulmadığı, bu nedenle 105’inci maddede öngörüldüğü şekilde komisyonunun çalışmalarını süresi içerisinde tamamlamamasının nedenleri ve o ana kadar varılan sonuçlar üzerinde Genel Kurul’da görüşme açılması yoluna da gidilmediği, bununla birlikte adı geçen komisyon tarafından hazırlandığı belirtilen ve bazı haberler ile internet sitelerinde resmine yer verilen rapor taslağının, 12 Temmuz 2017 tarihinde komisyon başkanı tarafından bir üst yazıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuş bulunduğu,

Ancak, Komisyonun Cumhuriyet Halk Partisi’ne mensup bazı üyeleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 14 Temmuz 2017 tarihli yazıyla, “kendilerine görüşlerini bildirmeleri için gönderilen taslak rapor ile TBMM Başkanlığı’na sunulan raporun aynı metin olmadığı, yapılan değişiklikler ve eklemelerin tashih niteliğinde düzeltme ve redaksiyonun çok ötesinde olduğu, bu nedenle raporda yapılan tashih ve redaksiyon dışındaki düzeltmeler ve eklemelerin rapordan çıkarılması gerektiğinin” belirtildiği, aynı yazıda aksi taktirde raporun son hali üzerinde ek inceleme ve görüş bildirme imkânının kendilerine tanınmasının talep edildiği,

Bu durum üzerine TBMM Başkanlığı tarafından 17 Temmuz 2017 tarihli yazı ile söz konusu komisyon üyelerinin itirazlarının değerlendirilerek gereğinin yapılması için 14 Temmuz 2017 tarihli yazının Araştırma Komisyonu’na iletildiği,

Devam eden süreçte, Komisyon üyelerinin “Komisyonda görüşülen metin” olarak üzerinde mutabakat sağladığı, İçtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporunun, TBMM Başkanlığı’na sunulmadığı,”

şeklinde özetlenebilecek olan izahatta bulunulmuştur.

Yine söz konusu açıklamanızda;

“26. Yasama Dönemi’nde kurulan 15 Temmuz Araştırma Komisyonu tarafından içtüzükte öngörülen süre içerisinde tamamlanarak aynı yasama döneminde TBMM Başkanlığı’na sunulan ve komisyon üyelerinin, komisyonda görüşülen metin olarak üzerinde mutabık kaldıkları bir rapor, diğer bir ifadeyle TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmadığı,

Diğer taraftan TBMM İçtüzüğü’nün 77’nci maddesinin ikinci fıkrası “Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş yazılı soru, Meclis araştırması, genel görüşme önergeleri … hükümsüz sayılır” hükmünü içerdiğinden; 26. Yasama Dönemi’nin bitip, 24.06.2018 tarihinde yeni yasama döneminin başlamasıyla, söz konusu Meclis Araştırmasının hükümsüz hale geldiği,

Bu nedenle söz konusu Meclis araştırması hakkında 26. Yasama Dönemi’nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmadığı resmi herhangi bir işlem yapabilme imkânının kalmadığı”

şeklinde yorumda bulunulmuştur.

Açıklamanızda yer alan; “…hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmadığı”, “söz konusu Meclis Araştırmasının hükümsüz hale geldiği,” biçimindeki ifadeler tarafımızca T.B.M.M. manevi şahsiyetini de temsil eden zatı aliniz açısından talihsiz bir beyan hükmünde bulunmaktadır.

Söz konusu açıklamanızda; Meclis İçtüzüğünde yer alan bazı usul hükümlerinin arkasına sığınılarak tüm ülkenin ve de dünya kamuoyunun cevabını beklediği sorulara açıklık getireceği umulan söz konusu araştırmanın bu şekilde sonuçlandırılmamasının Türkiye Büyük Millet Meclisinin saygınlığına vermiş bulunduğu zararın boyutuna ve bu konuda sorumlulukları bulunan her kademedeki görevlilerin durumlarına değinilmemesi izahı gereken bir tutumdur.

Türkiye Büyük Millet Meclisini bombalama cesareti gösteren bir örgütle ilgili araştırma komisyon Raporunun bizzat o meclisin başkanı tarafından kadük kaldığının açıklanması, bu durumun sorumlularının tespitine dahi girişilmemesi ayrıca tarafımızca esefle karşılanmış bulunmaktadır.

Bu durum aynı zamanda darbe özleminde ve darbe çığırtkanlığında bulunanları, darbe destekçilerini cesaretlendirmektedir.

Sn Başkan;

-Meclis Araştırması Komisyonunun Başkanı olan dönemin Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek’in yukarıda özetlenen röportajdaki ifadeleri doğru mudur?

-18.07.2022 tarihli Basın açıklamasını yapmaya neden gerek duydunuz? Bu basın açıklamasında Meclis Araştırması Komisyonunun Başkanı olan dönemin Ak Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek’in açıklamasında yer alan hususlara neden cevap vermediniz?

-Söz konusu Araştırma Komisyonu Raporu 2 ciltten mi oluşmaktadır?

-Bu ciltlerin basım işlemi TBMM tarafından mı yapılmıştır?

-12 Temmuz 2017 tarihinde komisyon başkanı tarafından bir üst yazıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuş bulunduğu tarafınızca da yapılan açıklamada da kabul edilen söz konusu Rapor bazı usul hükümlerinin arkasına sığınılarak “tamamlanmadığı gerekçe gösterilerek” neden tarafınızca kamuoyuna açıklanmamaktadır? Neden Genel Kurulda görüştürülmemektedir?

-İlgili komisyon Başkanının bu konudaki ısrarlı talepleri neden tarafınızca red olunmaktadır?

-İlgili komisyon Başkanının Meclis web sitesinde yer alan ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye yazılı olan cümlenin doğru olmadığını, tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama olduğu” yönündeki beyanları hakkında ne düşünüyorsunuz?

-Raporun yayımlanmaması konusunda AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın bir çabası olduğu konusunda herhangi bir bilginiz var mıdır?

-Sn Elitaş söz konusu raporun yayımlanmaması ve genel kurulda görüştürülmemesi konusunda şahsınız nezdinde bir girişimde bulunmuş mudur?

-Söz konusu rapor baskılar neticesinde mi yayımlanmamış ve genel kurulda görüştürülmemiş midir? Bu konuda Cumhurbaşkanı Sn.Recep Tayyip Erdoğan’ın nezdinizden bir talebi olmuş mudur?

-Herhangi bir baskı var ise bu baskıyı yapan kimler veya hangi mercilerdir?

-Bu raporu kamuoyundan neden saklıyor ve açıklamıyorsunuz? Bu konuda mensubu bulunduğunuz parti çevrelerinden herhangi bir talep gelmiş midir?

Sn Başkan;

Yukarıda şahsınıza yönelttiğim soruların cevaplanması, yerli ve yabancı kamuoyunun beklentilerine de cevap verilebilmesi için, söz konusu Araştırma Komisyonu Raporuna işlerlik kazandırılması ve Genel Kurul gündemine alınarak görüşülmesinin sağlanması amacına matuf olarak gerekli girişimlerde bulunmanız konusunda gereğini arz ederim. Ankara,21.07.2022

Mehmet Bekaroğlu

İLGİLİ HABER

İSMAİL SAYMAZ: 15 TEMMUZ (FETÖ)ARAŞTIRMA RAPORU İSMAİL KAHRAMAN’A SUNULDU,RAPOR KADÜK OLDU !

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş