ÇAY DA YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI !

Her çay  sezonunda az da olsa sorunların yaşandığı bir gerçek ama, 2021 yaş çay sezonunda yaşanılan sorunlar ve bunu farklı farklı merciler  farklı boyutlara taşıyarak olayın rengini ve seyrini değiştirmişlerdir….

Son Güncelleme: Whatsapp

Her çay  sezonunda az da olsa sorunların yaşandığı bir gerçek ama, 2021 yaş çay sezonunda yaşanılan sorunlar ve bunu farklı farklı merciler  farklı boyutlara taşıyarak olayın rengini ve seyrini değiştirmişlerdir..

Şöyle ki 17 Mayıs ta açılan 2021 yaş sezonunda havaların soğuk gitmesi ile, çay diğer yıllara göre farklılık göstererek tüm bölgelerde aynı anda gelmiştir.

Bunun neticesinde ÇAYKUR ilk gün 360 ton çay alarak kampanyaya başlarken, diğer günlerde  kısa sürede 9000 ton kotası doğduğundan dolayı, kademeli olarak kontenjan daha ilk günlerde, tüm bölgelerde 15 kilogram uygulanmaya başlandı.

İlk günlerde kotanın düşmesine alışık olmayan, özellikte Hopa Kemalpaşa Ardeşen Fındıklı taraflarında büyük protesto olayları yapıl ve halen yapılmaya devam etmektedir.

ÇAYKUR Konu ile ilgili her hafta kota ve kontenjan açıklaması yaparak çay müstahsillerine gerekli açıklamayı yapmaktadır.

2 Haziran itibariyle de ÇAYKUR yine kamuoyuna bir açıklama yapma ihtiyacı duyarak, her  çay sezonunda yaşanılan bu sorunların çay sektörünün bütün taraflarını bilgilendirmesine rağmen bu olayın tek sorumlusu ÇAYKUR gösterilerek,  gösterilerle algı operasyonu yapılarak olay farklı mercilere çekilmek istenmiştir.

Çay’ın tek muhatabı tabi ki ÇAYKUR değildir! Bir çark düşünürsek, bunun ana unsuru çay müstahsilleridir, Ziraat odaları, Borsa,SK’lar vs… ancak yardımcı unsurlardır ..

Ancak, her yıl üreticilerden milyonları kesip kendilerine bir saadet zinciri kuran bu bu Oluşumların Çay’a çay müstahsillerine hiç bir katkısı yoktur..

Geçenlerde de çay da Yaşanan bu olayları fırsata çeviren  bazı marjinal grupların İkizdere de olduğu gibi çok hassas bir konu olan çay konusunu’da istismara açmışlardır.

Çünkü protesto olaylarında katılan kadınların birçoğu hayatlarında çay tarlasında girip çay dahi toplamayan insanlardı!

Şimdi bunları bir kenara bırakalım çay da Yaşanan bu sorunlar kısa vadede nasıl halledilir buna mutlaka bir çözüm bulunması gerekiyor.

Hepimizin bildiği gibi ÇAYKUR’un 2010 yılına kadar günlük kota miktarı 6200 civarındaydı. 2011 yılında  Çaykur Genel Müdürlüğü’ne gelen İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR da yapmış olduğu en verimli ve pozitif icraatı, kuşkusuz 6200 ton işleme kapasitesini 9000 tona çıkararak yapmıştır!

Şayet  ÇAYKUR 6000 tonda kalmış oldu olsaydı bugün Rize ve Karadeniz’in halini gerçekten düşünmek dahi istemiyoruz!

Sadece konuşmakla bu işlerin halledilemeyeceğini gayet iyi biliyoruz. Onun için Karadeniz’in ekonomik ana üssü, dolaylı olarak 3 milyon insanın geçimini ilgilendiren, yaklaşık 210 bin  çay üreticisinin olduğu bölgemizde ÇAYKUR sosyal sorumluluk çerçevesinde bölgenin ekonomik Kültür Sosyal ve diğer alanlarını düşünerek en kısa sürede Rize’nin doğu orta kesim ve batı bölgesinde TOKİ vasıtasıyla 350 tonluk 3  Çay Fabrikası yaparak bir an önce işleme kapasitesini 10 bine tona çıkarmalıdır.

ÇAYKUR’un en çok eleştirilen konularından biride, bu yıl olduğu gibi üretime ve işletmeye geç başlamasıdır. Şayet Çaykur 4-5 gün önce imalata başlamış olsaydı, Doğu bölgesindeki çayın büyük bir bölümü alınıp işleneceğinin dolayı kontenjan uygulaması 1 hafta sonra başlayacaktı.

Bugün itibariyle 17 mayıs’tan itibaren 2 haftayı geride bıraktık, yukarıda  söylediğimiz gibi kontenjan uygulaması 15 kilogram olarak devam etmektedir.

İkamet ettiğim Rize’nin en kaliteli ve verimleri çaylarının yetiştiği Kendirli bölgesinde çayın yüzde altmışı bitmek üzere devam etmektedir.

Kendirli diğer bölgelere göre daha şanslı bir konumdadır, çünkü Kendirli Çaykur Çay Fabrikası ile birlikte 4 özel fabrikaya sahip, Köseoğlu çay, fazlıoğlu çay, Aklar çay ve Meltem çay vasıtasıyla vatandaşlar, Çaykur’dan arta kalan  çayları  buralara vererek kısmen de olsa sorun yaşamadan sezonu tamamlıyorlar.

Konu ile ilgili haftata 2-3 kez   aktuel53 ve rizevizyon haber sitelerimizde Kendirli bölgesindeki ki çay üretimi ve genel sorunları ile ilgili haberlerimiz yayınlanıyor.

Her zaman söylediğim gibi çayın geleceğini başkaları değil Karadeniz insanı Rize halkı belirleyecektir .

Bundan dolayı yerli ve milli olmak zorundayız, ben bu vesileyle dört mevsimin yaşandığı çayın başkenti Rize’den Herkese iyi akşamlar diliyorum bol bereketli sorunsuz bir sezon diliyorum..

2 Haziran 2021

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.