ÇAYIMIZA BUGÜN SAHİP ÇIKMAZSAK YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR

Nihayet içeriği müstahsilden ve kamuoyundan sır gibi saklanan çay kanunu meclise sunuldu. Kimi muhatap alarak hazırlandı bilemiyoruz ancak biz müstahsil cenahında fikri sorulan kimseye rastlayamadık. Göze çarpan ilk madde çay..

ÇAYIMIZA BUGÜN SAHİP ÇIKMAZSAK YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR
Son Güncelleme: Whatsapp

Nihayet içeriği müstahsilden ve kamuoyundan sır gibi saklanan çay kanunu meclise sunuldu. Kimi muhatap alarak hazırlandı bilemiyoruz ancak biz müstahsil cenahında fikri sorulan kimseye rastlayamadık. Göze çarpan ilk madde çay fiyatını Ulusal Çay Konseyi’nin belirlemesi ve açıklaması. Ulusal Çay Konseyi çaya neye göre fiyat biçecek.

Ulusal Çay Konseyi fiyat belirleyemezse devreye girecek olan “yeniden değerleme oranı” tam olarak nedir. Ulusal çay konseyi çay fiyatını belirlerken çayın Doğu Karadeniz Bölgesi için stratejik bir ürün olduğunu göz önüne alacak mı. Bölgede ekonomik açıdan doğrudan ya da dolaylı 1,5 milyon kişi için hayati öneme sahip bir ürün olduğunu değerlendirecek mi. İğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken çay müstahsili nasıl ev geçindirecek düşünecek mi. Yoksa üçe aldım beşe sattım hesabıyla 200 bin müstahsil değil çayın kodamanları mı düşünülecek. Doğru ya 9 kişilik konseyde müstahsili temsil eden sadece 2 kişi var. Hal böyleyken müstahsil için hayırlı haber beklemek fazla iyimserlik olur. Eğer çayımıza bugün sahip çıkmazsak yarın çok geç olabilir. Benim tahminim nihayetinde çay konseyinde yer alan üyeler de bu işten pek memnun olmayacak. İşin sonunda günah keçisi ilan edilecekler.
Yasada Türk çayının değerinin ve kalitesinin korunması için alınan önlemler de var. Atık takibi yapılarak atık çaydan çay üretilmesinin önüne geçme kararı doğru bir karardır. İyi denetleneceğini umuyoruz. Bununla birlikte çay kalitesinde standardı yükseltmek için esas faktör müstahsilin modern çay tarımı konusunda doğru bilgilendirilmesi ve desteklenmesi ile olacaktır.
Yine çayın değerinin korunması noktasında arz talep dengesini korumak için kararlar alınmış. Arz talep dengesini gözetirken yeni çay bahçelerini engelleyerek arzı kontrol etmek yerine kaçak çayı engelleyerek arzın artmasını önlemek ve çayı daha iyi pazarlayarak talebi artırmak Rize ekonomisi için daha faydalı olacaktır.
Müstahsilin korunması noktasında çayda taban fiyat belirlenmesi, kota ve kontenjan problemleri ile ilgili ise her hangi bir önlem ne yazık ki yok. Benim önerim eğer bu yasada imzası olan milletvekillerimiz eğer getirdikleri yasaya bu kadar güveniyorlarsa buyursunlar gelsinler önümüzdeki seçimde tekrar aday olsunlar, bakalım Rizeli hemşerilerimiz ne der.
Bir başka konu, müstahsil olarak iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım. 1. sürgünde ÇAYKUR kotalarını doldurmadan özele çay satmanın acısını 2. sürgünde yaşayacağız. Öyle ya Mayıs’ta hedeflediği çayı alan özel sektör 2. sürgünde müstahsilin yüzüne bakar mı. Keşke önce ÇAYKUR kotalarını doldursaydık da 2. sürgünde de rahat rahat çay satsaydık diyeceğiz.

DEVA Partisi Rize İl Başkanı Ecz. Muhammet Avcı

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş