ŞİRK VE MÜŞRİK

Şirk Allah’ın varlığı yanında onun ortağı olduğunu kabul etmek, ondan başka ilah tanımak, başka tanrılara inanmak ve Allahtan başkasına kulluk etmek tir.1 Şirk putlara, ağaçlara, hayvanlara, gök cisimlerine, tabiat olaylarına,..

Son Güncelleme: Whatsapp
Şirk Allah’ın varlığı yanında onun ortağı olduğunu kabul etmek, ondan başka ilah tanımak, başka tanrılara inanmak ve Allahtan başkasına kulluk etmek tir.1 Şirk putlara, ağaçlara, hayvanlara, gök cisimlerine, tabiat olaylarına, ruhani varlıklara ve insanlara ilahlık vasfı vererek tapınmaya denir. Nisa suresi 48. Ayette yüce Rabbimiz ‘’ Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bundan başkasını dilediği kimse için bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira atmış olur’’ buyurarak şirk dışında bütün günahları bağışlayacağını bildirmekte dir.

Hac suresi 22. Ayette yüce Rabbimiz ‘’kim Allah’a ortak koşarsa yükseklerden düşüp parçalanmış, kuşlar tarafından kapılmış yahut rüzgar tarafından uzak bir yere sürüklenip atılmış gibi olur’’ buyurarak Allah’a ortak koşan kişinin ruh halinin nasıl parça pürçük olduğunu gözler önüne sermekte dir. İnsanoğlu Allaha iman ettiğini söyleyerek neden Allah’a ortak koşar? Bu durum insanoğlu nun hem bu dünya için hem de ahireti için bütün beklentilerini tek olan Allah’tan ummaması başka kişilere umut bağlamasından kaynaklanır. İnsan Allah’tan korkması gerekirken bu korkuyu hiç alakası olmayan kişilerde yaşar, bazen de Allahtan beklemesi gerekirken bütün umut ve beklentisini Allah’ın faydasına muhtaç olan kişilerden bekler.

Allah’a yakınlaşmak için Allahtan başka varlıklara ilahi vasıflar atfetmek şirk tir.  Cahiliye Arapları kendilerine putlara neden taptıkları sorulduğunda ‘’bizi Allah’a yakınlaştırsınlar diye’’ cevap verdiklerini yüce Allah zümer suresi 3. Ayette bizlere bildiriyor. Bu durumdaki insanlar için yüce Rabbimiz Yasin suresi 74-45. Ayetlerde ‘’Allah’ı bırakıp ta kendilerine yardımı dokunur diye başka tanrılar edinirler. Oysa onlar yardım edemezler. Ancak kendileri o tanrılara koruyuculuk için nöbet beklerler’’ buyuruyor. Yüce Rabbimiz bu durumdaki insanları bu ayeti celile ile kınarken içerisinde bulundukları acizliklerini de apaçık bir şekilde ortaya sermekte dir.

İslam da aşırılık yoktur. Bakara suresi 165. Ayeti celile de yüce rabbimiz ‘’insanlar arasında Allah’ı bırakıp ona koştukları eşleri tanrı olarak benimseyenler ve onları Allah’ı severcesine sevenler vardır’’ buyurarak  Allahtan başka her hangi bir varlığı Allah’ı severcesine sevmek ve ona bağlanmanın şirk olduğunu ifade etmektedir.  Allah Resulü SAV efendimiz ashaptan kendisine sevgi göstermede aşırıya kaçan kişilere tepki göstermiş, yanına gelen bir kişinin korkudan titrediğini fark edince ‘’ sakin ol ben kral değilim. Ben sadece güneşte kurutulmuş et yiyen bir kadının oğluyum’’2 demiştir.

Allahtan başkasını tapınırcasına sevmek veya isyan karşısında Allahtan korkulması gerektiği gibi başkasından korkmak şirk vesilesi dir.

İşin özü şudur ki  sevdiğini Allah için sevecek buğz ettiğine Allah için buğzedeceksin. Beni Allaha yaklaştırır umudu ile umut bağlamayacak kulluğumuzla Allaha yaklaşacağız. Başkalarının Yardımına bel bağlamadan yardımı ancak ve ancak Allahtan bekleyeceğiz ki yardım bekleyerek İlahlaştıracağımız o tanrıları korumak için onlara nöbet beklemeyelim.

1)İsfahani el-müfredat, 380

2) İbni Mace etime 30.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş