Mustafa Reşid Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

 Mustafa Reşid Paşa Osmanlı devleti döneminin önemli isimlerinden birisidir. Sultan Abdülmecit döneminde ismini sıklıkla duyduğumuz Mustafa Reşid Paşa sadrazamlık yapmış devlet adamlarından birisidir.  Mustafa Reşid Paşa Kimdir?  Mustafa Reşid Paşa..

Mustafa Reşid Paşa Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü
Son Güncelleme: Whatsapp

 Mustafa Reşid Paşa Osmanlı devleti döneminin önemli isimlerinden birisidir. Sultan Abdülmecit döneminde ismini sıklıkla duyduğumuz Mustafa Reşid Paşa sadrazamlık yapmış devlet adamlarından birisidir.

 Mustafa Reşid Paşa Kimdir?

 Mustafa Reşid Paşa Osmanlı sadrazamı, devlet adamı diplomat olarak tanınan önemli isimlerden birisidir. Osmanlı Devletinde Tanzimat’ın mimarı ve devrin önemli devlet adamlarından birisi olarak da tanınmaktadır. Mustafa Reşid Paşa Sultan Abdulmecit döneminde 7 yıl 1 ay sadrazamlık görevinde bulunmuştur. Ayrıca 4 kez Hariciye Nazırlığı Edirne Valiliği görevinde bulunmuştur. Bunun yanı sıra birden fazla kez ise Paris ve Londra Elçiliği görevinde bulunmuştur.

 Mustafa Reşid Paşa Hayatı

 Mustafa Reşid Paşa İstanbul’da 13 Mart 1800 tarihinde doğmuştur. Babası II. Beyazid Külliyesi Vakıfları Ruznameçecisi Mustafa Efendi olmaktadır. Babasının ölümünden sonra Osmanlı devletinin önemli devlet ricalinden olan dayısı olan Ispartalı Seyyid Ali Paşa’nın yanına özel eğitim ile yetişmiştir. 

 Mustafa Reşid Paşa’nın İngiliz yanlısı bir politikası bulunmaktadır. Hariciye Nazırlığı döneminde 1838 yılında Baltalimanı Antlaşması ile İngilizlere ticari imtiyazlar bağışlayarak ağırlaşan Mısır meselesinde İngilizlerin desteğini sağlamaya çalışmıştır. Mustafa Reşid Paşa yapılan reformların garantisini eğitim olarak görmekteydi. Bu nedenle 1846 yılında Meclis-i Maarif Umumiye’yi kurmuştur.

 Mustafa Reşid Paşa Ölümü

 Mustafa Reşid Paşa 1853 yılında Kırım Savaşı olduğu sırada Hariciye Nazırlığı görevinde idi. Rusya’ya karşı İngiltere ve Fransa’yı Osmanlı Devletinin yanına çekmiştir. 1856 yılında yeni sadrazamı Ali Paşa Islahat fermanı hazırlamıştır. Fakat devletin çıkarlarına aykırı bulmuş ve tenkit etmiştir. Son sadrazamlık görevi esnasında 7 Ocak 1858 yılında 57 yalında iken İstanbul’da vefat etmiştir.

 

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş