Rize Merkez’de Büyük Felaketler Yaşanmaması İçin, Ranta Dönüşen, Bütün Derelerin Üstleri Açılmalıdır

Yıllardır ifade ettiğimiz derelerin üzerlerinin açılması uyarılarımız, özellikle Hamam deresinin Atatürk ilkokulu na kadar açılması sevindirici olmakla beraber, zor olsa da denize kadar olan bölüm de açılmalıdır ve aynen Askoroz..

Rize Merkez’de Büyük Felaketler Yaşanmaması İçin, Ranta Dönüşen, Bütün Derelerin Üstleri Açılmalıdır
Son Güncelleme: Whatsapp

Yıllardır ifade ettiğimiz derelerin üzerlerinin açılması uyarılarımız, özellikle Hamam deresinin Atatürk ilkokulu na kadar açılması sevindirici olmakla beraber, zor olsa da denize kadar olan bölüm de açılmalıdır ve aynen Askoroz da Rize belediyesinin yaptığı gibi bir kısmı deniz seviyesine indirilmelidir. Emeği geçenleri tebrik eder muvaffakiyetler dilerim.

Rize Merkez’de dere yataklarını tıkanması sebebiyle zaman zaman meyana gelen büyük sel felaketlerine dikkat çeken Şafak Tatoğlu yaptığı paylaşımda büyük tehlikeye dikkat çekti..

Tatoğlu: 1.60lı hatta 70li yıllara kadar bölgemizdeki tüm evlerin foseptik kuyusu vardı. (dere ve ırmak kenarında olsa bile)
2.80lerden itibaren lağımlar en yakın derelere bağlandı.
3. 80lerin ortası ve 90lar, haliyle dereler koku ve sinek kaynağı olunca da derelerin üstleri kapatılmaya başlandı.
4.2000lerden itibaren yıkıcı sel felaketleri olmaya başlandı dereler taşmaya yollar dere olmaya başlandı.
5.derelerin kapatılması yada künklere alınması akan suyun bir yerden başka bir yere taşınmasıdır, aşırı yağmurda ise künkler dolunca taşıma özelliği ortadan kalkıyor ve şişiyor.

6.dereler hem taşıyıcı hem de toplayıcı özelliğe sahiptir, üstleri açık olduğu için olası tıkanmalarda gözle çabucak müdahale etmek mümkündür oysa kapalı dereye müdahale için kabaran suyun tamamen bitmesini bekleyip öyle müdahale etme şansı vardır.


7.60’lardan 80’lerin ortasına kadar derelerin yapısını 25 senede bozduk ancak üstünden 35 sene geçmesine rağmen bir çözüm üretemedik.
8.her sel felaketinden sonra derelerin üstünü açmayı konuşuruz ancak çözüm için hava açıp tehlike geçinceye kadar kafamızı kuma gömeriz.
9.belediye ve özel idareler derelerin üstünü açıp gerekli önlemleri almadığında AFAD gibi kurumların kocaman binalara dönüşmesi kaçınılmazdır.

       RİZE LİMAN KARŞISI 
10.keşke devasa acil önlem ve destek binalarımız olacağına felaketleri önleyici tedbirleri zamanında alabilsek.
11.önlem için harcayacağımız rakam, afet sonrası harcayacağımızdan çok çok çok daha azdır, buda ayrı bir açmazımız.

SON SÖZ: ÖNLEMLERİ ALMAYIP DEVASA AFAT BİNALARINA MAHKUM OLMAK KADERİMİZ DEĞİL HATA VE GÜNAHLARIMIZIN NETİCESİDİR…

Bilindiği gibi  Rize merkezde 24 Eylül 2011 yılında etkili olan ve Dalyan deresinin taşması sonucu kent merkezi sular altında kalırken, şiddetli yağmur sonrası meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde yaklaşık 30 Milyon lira maddi zarar meydana gelirken, şehir içindeki balçik çamur 1 ayda temizlemişti..

Yine 4 Ağustos 2019 yılında derelerin tıkanması sebebiyle başta kuyumcular sokağı olmak üzere Rize merkez 1 metre su içinde kalmıştı..

Ancak ne hazindir ki, Rize Merkez’den geçen 16 Dere’nin bazılarının üstü açılıp çevre düzenlemesi yapılırken, bazılarının ise,uyarılara aldırış edilmeden rant amacıyla bina işyeri olarak kullanılırken, Rize mermerdelen mahallesi Rize Liman’ın karşısında, mahkemelik olan, dere yatağının bırakın üstünün kapatılması, akış yönü değiştirilerek borularla taşınıp üzerine iş merkezi yapılası, skandaldan da öte, insan sağlığının ne kadar ucuz olduğuna dair kayıtlara geçmiştir..

aktuel53 özel haber

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş